Mikroperimetria

Klinikai Rendszerintegráció projekt

A mikroperimetria a szemészetben egy egyedülálló új módszer, amely a retina célzott funkcionális szenzitvitási vizsgálatára szolgál. A módszer megbízható és jól reprodukálható vizsgálatokat és gyakorló programokkal lehetővé teszi, hogy a macula területében a beteg által észlelt fényvillanások mérésével a retina érzékenységét a macula területében pontosan meghatározza.

A projekt célja és feladatok

A program célja a mikroperiméter készülék további alkalmazási területeinek kidolgozása és a magyar egészségügyi rendszerbe való teljeskörű integrációja. A microperimetria program alkalmazásával javítható a retina degeneratív betegségeiben, mint például az időskori maculdegeneráció vagy az öröklődő retina dystrophiák (pl. retinitis pigmentosa) vagy tompalátóság esetén gyakran megfigyelt gyenge fixatio.

A Munkacsoport a készülékben rejlő képességek még jobb kihasználása céljából további tanulmányokat tervez. A látássérültek esetén a preferált retina területet értékelik és az eredmények alapján egyéni program keretében gyakorló tanuló programok összeállítására kerül sor, utánkövetéses vizsgálatokkal.

Résztvevők

Semmelweis Egyetem, Általános Orvostudományi Kar, Szemészeti Klinika (Németh János), Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Információs Technológiai és Bionikai Kar (Kusnyerik Ákos).