MIKROPERIMETRIA

KLINIKAI RENDSZERINTEGRÁCIÓ PROJEKT

A mikroperimetria a szemészetben egy egyedülálló új módszer, amely a retina célzott funkcionális szenzitvitási vizsgálatára szolgál. A módszer megbízható és jól reprodukálható vizsgálatokat és gyakorló programokkal lehetővé teszi, hogy a macula területében a beteg által észlelt fényvillanások mérésével a retina érzékenységét a macula területében pontosan meghatározza.

A program célja a mikroperiméter készülék további alkalmazási területeinek kidolgozása és a magyar egészségügyi rendszerbe való teljeskörű integrációja. A microperimetria program alkalmazásával javítható a retina degeneratív betegségeiben, mint például az időskori maculdegeneráció vagy az öröklődő retina dystrophiák (pl. retinitis pigmentosa) vagy tompalátóság esetén gyakran megfigyelt gyenge fixatio.

A Munkacsoport a készülékben rejlő képességek még jobb kihasználása céljából további tanulmányokat tervez. A látássérültek esetén a preferált retina területet értékelik és az eredmények alapján egyéni program keretében gyakorló tanuló programok összeállítására kerül sor, utánkövetéses vizsgálatokkal.

A projektben résztvevő kutatók:

Semmelweis Egyetem,

Általános Orvostudományi Kar, Szemészeti Klinika - Dr. Németh János - (projektvezető)

Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Információs Technológiai és Bionikai Kar - Kusnyerik Ákos -