Lab-On-a-Chip (LOC) alkalmazása
élelmiszerbiztonsági jelentőségű baktériumok kimutatására
Projektleírás
Az élelmiszerek és alapanyagok vonatkozásában törvényi szabályozás kötelezi a gyártókat és forgalmazókat világszerte a mikrobiológiai biztonság betartására, ezért kulcsfontosságú az élelmiszerekkel terjedő humánpatogén baktériumok gyors és megbízható kimutatása az alapanyagokban, termékekben, valamint a gyártástechnológiai folyamatok során.
A vonatkozó nemzetközi szabványok szerint végzett élelmiszer-mikrobiológiai vizsgálatok elsősorban hagyományos tenyésztéses módszereken alapulnak, jóllehet a legtöbb élelmiszerrel terjedő patogén baktérium kimutatásához rendelkezésre állnak nemzetközileg validált molekuláris módszerek is. Ezeket azonban általában csak a nagyobb mikrobiológiai vizsgáló laboratóriumok képesek elvégezni, mivel alkalmazásuk elkülönített laboratóriumi tereket, költséges műszereket és jól képzett személyzetet igényel.
Egyszerű mikrobiológiai laboratóriumi háttér esetében is jó alternatívát jelentenek azok a molekuláris módszereken alapuló eljárások, amelyek az ún. „lab-on-a chip” („laboratórium egy chipen”) rendszer alkalmazásával valósítják meg a patogén mikrobák gyors és specifikus kimutatását. Ilyen egyszer használatos miniatűr teszteszközök kifejlesztése lehetőséget nyújt arra, hogy a patogén mikrobák kimutatása egyszerűbb laboratóriumi feltételek között, gyorsan és olcsón megvalósítható legyen, ezáltal az élelmiszerbiztonsági elvárások egyre szélesebb körben biztosíthatók legyenek.
A projekt célja
Mikrofluidikai alapú biochip kifejlesztése élelmiszerbiztonsági jelentőségű baktériumok DNS alapú gyors és megbízható kimutatására.
Feladatok
- Mikrofluidikai chip geometriai kialakítása, keverési jelenségek vizsgálata
- A mikrofluidikai chip hővezetésének vizsgálata, javítása
- Izotermális DNS amplifikációs módszer adaptálása és továbbfejlesztése baktérium virulencia gének kimutatásra
- Mikrofluidikai molekuláris biochip kifejlesztése Listeria monocytogenes kimutatására
- A mikrofluidikai chip biokompatibilitásának vizsgálata
- Az eljárás validálása a Listeria monocytogenes színtenyészetből, valamint különböző élelmiszer mátrixokból való kimutatására
Résztvevők
Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Információs Technológiai és Bionikai Kar: dr. Iván Kristóf egyetemi docens
Szent István Egyetem, Élelmiszertudományi Kar, Mikrobiológiai és Biotechnológiai Tanszék:
dr. Maráz Anna egyetemi tanár és dr. Belák Ágnes egyetemi docens