GÉPI gyógyszerek off-target hatásai

A GÉPI GYÓGYSZEREK OFF-TARGET HATÁSAINAK ALKALMAZÁSA MOLEKULÁRISAN CÉLZOTT TERÁPIÁBAN c. projekt eredményeként létrejövő, online elérhető adatbázis és szoftver alapján az alábbi üzleti hasznosíthatóság tervezhető:

Szolgáltatás: a létrehozott online elérhető rendszer ipari partnerek (pld. gyógyszercégek) számára lesz elérhető. Egy fix regisztrációs díjért ezek az off-target hatások elemzését a rendszeren keresztül saját maguk elvégezhetik.

Indikációs szabadalom: az eredmények alapján a legjobb jelölt hatóanyagok esetén előkészítjük. Az ~ nem befolyásolja az eredeti szabadalmat - az adott hatóanyag off-target hatások alapján való hasznosításakor értékesíthető. A projekt rövid futamideje miatt az indikációs szabadalom benyújtása a fenntartási időszak végéig várható.

A rendszert onkológiai alkalmazásra hozzuk létre, de más betegségek (pl. endokrinológia, neurológia) területére tovább fejlesztjük. Minden olyan betegség lehet alkalmazási terület, ahol a pontos molekuláris háttér ismert. Az első sikeres hasznosulás után a biztosítókat megkeressük, hogy az off-target hatások alkalmazásán alapuló klinikai vizsgálatához a forrást biztosítsák.


Projektvezetők: Dr. Ligeti Balázs (PPKE) és Dr. Menyhárt Otília (SE)