ÉLELMISZERBIZTONSÁG

Az élelmiszerek és alapanyagok vonatkozásában törvényi szabályozás kötelezi a gyártókat és forgalmazókat világszerte a mikrobiológiai biztonság betartására, ezért kulcsfontosságú az élelmiszerekkel terjedő humánpatogén baktériumok gyors és megbízható kimutatása az alapanyagokban, termékekben, valamint a gyártástechnológiai folyamatok során.

A vonatkozó nemzetközi szabványok szerint végzett élelmiszer-mikrobiológiai vizsgálatok elsősorban hagyományos tenyésztéses módszereken alapulnak, jóllehet a legtöbb élelmiszerrel terjedő patogén baktérium kimutatásához rendelkezésre állnak nemzetközileg validált molekuláris módszerek is. Ezeket azonban általában csak a nagyobb mikrobiológiai vizsgáló laboratóriumok képesek elvégezni, mivel alkalmazásuk elkülönített laboratóriumi tereket, költséges műszereket és jól képzett személyzetet igényel.

Egyszerű mikrobiológiai laboratóriumi háttér esetében is jó alternatívát jelentenek azok a molekuláris módszereken alapuló eljárások, amelyek az ún. „lab-on-a chip” („laboratórium egy chipen”) rendszer alkalmazásával valósítják meg a patogén mikrobák gyors és specifikus kimutatását. Ilyen egyszer használatos miniatűr teszteszközök kifejlesztése lehetőséget nyújt arra, hogy a patogén mikrobák kimutatása egyszerűbb laboratóriumi feltételek között, gyorsan és olcsón megvalósítható legyen, ezáltal az élelmiszerbiztonsági elvárások egyre szélesebb körben biztosíthatók legyenek.

A projekt célja a Mikrofluidikai alapú biochip kifejlesztése élelmiszerbiztonsági jelentőségű baktériumok DNS alapú gyors és megbízható kimutatására.

Feladatok

  • Mikrofluidikai chip geometriai kialakítása, keverési jelenségek vizsgálata
  • A mikrofluidikai chip hővezetésének vizsgálata, javítása
  • Izotermális DNS amplifikációs módszer adaptálása és továbbfejlesztése baktérium virulencia gének kimutatásra
  • Mikrofluidikai molekuláris biochip kifejlesztése Listeria monocytogenes kimutatására
  • A mikrofluidikai chip biokompatibilitásának vizsgálata
  • Az eljárás validálása a Listeria monocytogenes színtenyészetből, valamint különböző élelmiszer mátrixokból való kimutatására

A projektben résztvevő kutatók:

Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Információs Technológiai és Bionikai Kar - dr. Iván Kristóf egyetemi docens, projektvezető

Szent István Egyetem, Élelmiszertudományi Kar, Mikrobiológiai és Biotechnológiai Tanszék -

dr. Maráz Anna egyetemi tanár és dr. Belák Ágnes egyetemi docens