Bionikus szemüveg
projektleírás

A projekt célja egy a látássérült emberek mindennapi életvitelét megkönnyítő, intelligens elektronikus készülék fejlesztése, valamint az ezt segítő kutatások folytatása.

A fejlesztés alatt álló mobiltelefonos eszköz lehetővé teszi a látássérült felhasználóknak, hogy a vizuális környezetükről információhoz jussanak, ami nagyban növeli a függetlenségüket. A fejlesztés újdonsága, hogy egy továbbfejleszthető képelemzési modellre épül, alkalmazási oldalon pedig, hogy egy eszközben és egységes felhasználó felülettel teszi elérhetővé azokat a funkciókat, amik a látássérültek hétköznapjaiban a legfontosabbak. Hosszabb távon a kifejlesztett algoritmusok egy alacsonyfogyasztású viselhető chip-re fognak kerülni, amely akár szemüvegbe is építhető.

A projekt a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karán elért eredményekre támaszkodik. Az együttműködés célja, hogy az ott folyó alapkutatások eredményeit fel tudjuk használni, illetve új alkalmazott kutatási irányokat tudjunk kitűzni.