BIONIKUS SZEMÜVEG

A projekt célja egy a látássérült emberek mindennapi életvitelét megkönnyítő, intelligens elektronikus készülék fejlesztése, valamint az ezt segítő kutatások folytatása. A készülék segít a szín-, pénz-, szövegfelismerésben.

A fejlesztés alatt álló mobiltelefonos eszköz lehetővé teszi a látássérült felhasználóknak, hogy a vizuális környezetükről információhoz jussanak, ami nagyban növeli a függetlenségüket. A fejlesztés újdonsága, hogy egy továbbfejleszthető képelemzési modellre épül, alkalmazási oldalon pedig, hogy egy eszközben és egységes felhasználó felülettel teszi elérhetővé azokat a funkciókat, amik a látássérültek hétköznapjaiban a legfontosabbak. Hosszabb távon a kifejlesztett algoritmusok egy alacsony fogyasztású viselhető chip-re fognak kerülni, amely akár szemüvegbe is építhető. Az applikációt a vak és látássérült emberek az alkalmazásboltokban érhetik el. A kifejlesztésre kerülő algoritmusok egy viselhető eszközbe integrálhatók. A világon mintegy 280 millió látássérült ember van, akik számára a fejlesztés hatalmas segítséget jelent.

A projekt a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karán elért eredményekre támaszkodik. Az együttműködés célja, hogy az ott folyó alapkutatások eredményeit fel tudjuk használni, illetve új alkalmazott kutatási irányokat tudjunk kitűzni.

A projektben résztvevő kutatók: Karacs Kristóf (projektvezető), Radványi Mihály